Nasveti za nakup

Informacije za kupce oken

Hitre poveave po vsebini:

Plastični izdelki so varni za prihodnost!

Potem ko je bila plastika dolgo časa na slabem glasu, ker je veljala za poceni in slabše kakovosti, so danes nekateri predsodki razbiti. Plastika, natančneje PVC, je danes postal eden najpomembnejših in zagotovo najbolj vsestranskih materialov.

Menjava in obnova oken / Večje bivalno udobje in nižji stroški ogrevanja

Prenova oken ponuja jasne prednosti, med katerimi so najpomembnejše:

 • prihranek zaradi zmanjšane porabe energije
 • izboljšanje stanovanjskega udobja
 • povečanje vrednosti nepremičnine
 • hitra amortizacija na podlagi ugodnih posojilnih pogojev za tovrstno obnovo in prihrankov pri stroških ogrevanja.
DNSALUS – OKNA VRATA

Odličen izgled – enostavna in hitra menjava oken

Zamenjava starih oken je veliko manj zapletena in draga, kot si večina misli. Pogosto se podcenjuje, kako enostavna je lahko zamenjava oken, vendar se nova okna vgradijo hitro. S profesionalnim strokovnjakom za okna je obnova oken opravljena hitro, odstranitev in montaža pa je čisto delo. Naša fotogalerija prikazuje najpomembnejše korake pri obnovi oken.

Prenova oken: Prihranite stroške ogrevanja in povečajte bivalno ugodje z malo truda.

Prenova oken / Hitro, ugodno, učinkovito

Menjava oken je cenovno najugodnejša in tehnično najenostavnejša rešitev prenove. Pogosto se podcenjuje, kako preprosta je zamenjava oken. Toda nova okna se hitro vgradijo. Na ta način dolgoročno ne zmanjšate le stroškov ogrevanja, ampak tudi dvignete okoljsko ozaveščenost. PVC okna so se izkazala za izjemno učinkovita in redno zasedajo prva mesta v ekoloških bilancah. Več informacij o tej temi najdete na naši info-strani Plastika in trajnost.

Obnova oken, starih 15-20 let, omogoča zmanjšanje toplotnih izgub za več kot 40 %. Če dodatno obnovite fasade in strešne površine, dosežete še večje potencialne prihranke.

Naslednja slika prikazuje povprečne toplotne izgube starejših stavb in fasad:

Picture-4_with-translation

Obnova oken se splača

Zamenjava oken v samostojnih družinskih hišah se povrne po približno osmih letih in nudi večje udobje.

Tukaj prikazani primer temelji na izračunu povprečnih vrednosti za samostojno družinsko hišo s površino oken okoli 40 m2 (stanje: oktober 2010). Izračun temelji na ceni kurilnega olja 0,7 €/l. Vrednosti so bile določene s standardizirano metodo izračuna (z upoštevanjem napak in izpustov). Če se cene ogrevanja dvignejo, se vam bo investicija povrnila še prej.

Okenski sistemi DN Salus so popolnoma primerni za projekte prenove in ponujajo številne prednosti:

 • Jasni prihranki energije in stroškov
 • Visoka vrednost toplotne izolacije naših oken že izpolnjuje zahteve uredbe o varčevanju z energijo iz leta 2014.
 • Moderen, eleganten dizajn
 • Funkcije, ki jih je mogoče prilagoditi individualnim slogom in potrebam. Izbirate lahko med lesnim dekorjem, široko paleto enobarvnih profilov do vrhunskega videza aluminija ali aluminijasto oblogo.

Finančni prihranek pri zamenjavi oken si lahko izračunate z našim kalkulatorjem prihranka energije.

Za številne prenovitvene projekte obstajajo subvencije KfW-Bank. Preberite več o tem.

V našem pregledu izdelkov lahko najdete pravi okenski sistem za vaš objekt z individualnimi in prefinjenimi oblikovalskimi možnostmi. Naši strokovnjaki za okna vam bodo z veseljem svetovali o možnostih opremljanja vašega doma z novimi okni.

Z našim konfiguratorjem barv in oken lahko oblikujete svojo novo fasado.

Nasveti za nego PVC oken


 

PVC okna so izredno enostavna za vzdrževanje, a čeprav zahtevajo minimalno vzdrževanje, jih je treba redno čistiti in skrbeti zanje – predvsem stekla. Pravilna uporaba bo zagotovila dolgoročno uživanje vaših oken.


1. Odstranite madeže vodnega kamna!

Izogibajte se madežem vodnega kamna na profilih, steklu in okovih. Zaradi strjenih ostankov malte se lahko poškoduje tako profil kot panelno steklo ter zagozdi okovje.

2. Večkrat na dan prezračite prostor!

Dotok hladnejšega zraka znižuje relativno vlažnost v prostoru in ustvarja bolj zdravo notranjo klimo. Bivalne prostore je zaželeno prezračevati večkrat na dan, saj lahko relativna vlažnost zraka nad 60 % povzroči nastanek plesni.

3. Ne uporabljajte jedkih tekočin!

Za običajno površinsko čiščenje je najbolje uporabiti blag detergent za pomivanje posode. Ne uporabljajte agresivnih sredstev, razredčila ali bencina! Za trdovratne madeže vedno uporabite posebna čistila, ki jih lahko kupite pri dobavitelju oken.

4. Redno čistite zunanjost okna!

Zunanjost okna redno čistite. Cvetni prah, pa tudi delci katrana in železa se lahko zaradi sončnih žarkov opečejo na površini okna. Ko enkrat nastane taka plast, jo je težko odstraniti

5. Namažite priključke!

Vsaj enkrat letno namažite priključke, da zagotovite enostavno rokovanje v vsakem trenutku.

6. Pritrdite ročaje!

Zrahljane okenske ročaje je treba zategniti. Vijaki so vidni tako, da dvignete kapico pod ročajem, potrebno pa jih je obrniti iz navpičnega v vodoravni položaj.

7. Vzdržujte tesnila!

Izdelke za nego, kot sta smukec ali silikonsko olje, je treba vsakih šest mesecev vtreti v tesnila, da ostanejo prožna in funkcionalna. Poškodovana tesnila je potrebno zamenjati.

8. Očistite drenažne luknje!

Občasno preverite drenažne luknje v okenskem okvirju. Čistoča je predpogoj za zadovoljivo drenažo.

9. Redno čistite tečaje!

Da preprečite nabiranje in plesen, občasno preverite tečaje okenske odprtine in odstranite umazanijo.

Troslojna zasteklitev

 

Trojna izolacija je dolgoletni standard za pasivne hiše, pa tudi za klasične novogradnje ali obnove. Troslojna zasteklitev ponuja prednosti, na katere mora pri nakupu pomisliti vsak graditelj, in navdušuje z naslednjimi lastnostmi:

Troslojna zasteklitev / Najpomembnejše na enem mestu

 • Odlične izolacijske vrednosti
 • Zmanjšani stroški ogrevanja
 • Visoko udobje (topla površina brez pretoka zraka)
 • Optimalen vnos sončne energije
 • Visoka prepustnost svetlobe za naravno svetlobo v dnevni sobi
 • Vizualno ni razlike v primerjavi z dvojno zasteklitvijo

Troslojna zasteklitev se lahko vgradi v vsa naša okna.

Prihranite energijo in denar s trojno zasteklitvijo

 

Starejša in preprosto zastekljena okna puščajo energijo in s tem povečujejo stroške ogrevanja. Toplotna izolacija sodobnih oken je kakovostnejša kot pred nekaj leti. Za primerjavo: okno z enojno zasteklitvijo iz zgodnjih osemdesetih je imelo povprečni koeficient toplotne prehodnosti približno 5-6 W/mK. To vodi do petkratnega zmanjšanja stroškov. Vendar pa je to edini način za učinkovito zmanjšanje stroškov ogrevanja in porabe energije. Zaradi visoke energetske učinkovitosti se nizki stroški troslojne zasteklitve hitro amortizirajo

Troslojna zasteklitev:
prihranek CO2 in energije na primeru okenskih sistemov

PrizadevanjaStandardni
jekleni priključki
Uf (okvir)0,95 W/m²K
Ug (trojna zasteklitev)0,6 W/m²K
Uw (okenski profil)0,8 W / m²K (standard pasivne hiše)
Prihranki1120 litrov Heizöl / letno
1. leto prihrankov pri stroških ogrevanja784 evrov
zmanjšanje CO2 na leto2240 kg / Letno

Primer izračuna glede na stara okna z izo steklom (Uw vrednost 2,8 W/m2K), standardno okno 1,23 mx 1,48 m Osnova za izračun stroškov ogrevanja: kurilno olje je 0,7 eur/l, površina okna 50 m .

Za stanovalce je to finančna korist, sodobna stanovanja in hiše s troslojno zasteklitvijo pa nudijo bistveno višjo raven udobja.

Več udobja s trojno zasteklitvijo

 

To vemo vsi – v hladnih letnih časih je v neposredni bližini okna tok hladnega zraka. Zmrzujemo ob oknu, zato zmanjšamo ogrevanje bolj, kot je treba. Vendar naše udobje ni odvisno samo od sobne temperature na talnih, stenskih in okenskih površinah. Večja temperaturna razlika med posameznimi površinami povzroči, da hladnejše površine odvzamejo toploto toplejšim. Pri človeku to povzroči močnejše ohlajanje kože, kar pomembno vpliva na naše zaznavanje temperature. Troslojna zasteklitev pomembno vpliva tako na pretok zraka kot na površinsko temperaturo.

Toplotno udobje zahvaljujoč trojni zasteklitvi

 

Nizke toplotne izgube, ki omogočajo visoko toplotno ugodje, vse zaradi visokih izolacijskih vrednosti troslojne zasteklitve. Pri trojno izoliranem steklu so predelne stene napolnjene z netermičnimi žlahtnimi plini. Posledično zelo malo toplote prodre skozi zunanjo plast stekla in se tako prenese navzven, zato je tudi temperatura v notranjosti okna visoka.

Glede na študijo Inštituta za okensko tehnologijo v Rosenheimu (IFT) so primerjave med dvojno in trojno zasteklitvijo pri zunanji temperaturi minus 10 stopinj Celzija in sobni temperaturi 20 stopinj pokazale temperaturno razliko okoli 9 stopinj. Običajno izolirano steklo je imelo notranjo površinsko temperaturo 9,5 stopinj, trojno izolirano steklo pa 17,7 stopinj.
Z majhno razliko med notranjo temperaturo površine in sobno temperaturo ter ostalimi površinskimi temperaturami se počutje občutno izboljša.
Ni pretoka zraka, ni mrzlega zraka in ni več tresenja v neposredni bližini okna.

Kdor želi novogradnjo ali načrtuje prenovo, naj resno razmisli o troslojni zasteklitvi in ​​pridobi primerjalne ponudbe.


Okno U-vrednosti / Izračun

 

V bistvu obstajajo tri U-vrednosti za okna:

 • w  (w = okno) skupna vrednost okna
 • g  (g = zasteklitev) U-vrednost stekla
 • f (f = okvir) U-vrednost okvirja
 • Koeficient toplotne prehodnosti U w se nanaša na celotno okno. V to vrednost so vključene U-vrednosti za zasteklitev U g in okvir U f . Celotna vrednost U w vpliva tudi na linearni koeficient toplotne prehodnosti g (g = zasteklitev) in velikost okna.

U-vrednost zasteklitve: Ug

 

g

Tipične U-vrednosti za izolacijske steklene plošče so:

 • Dvojno izolacijsko steklo 24 mm z argonskim polnilom: 1,1 W / m2 K
 • Trojno izolacijsko steklo 36 mm z argonskim polnilom: 0,7 W / m2 K
 • Trojno izolacijsko steklo 44 mm z argonskim polnilom: 0,6 W / m2 K
 • Trojno izolacijsko steklo 36 mm s kriptonskim polnilom: 0,5 W / m2 K

Okensko polje U-vrednosti: Uf

 

f w se vzame vrednost širine pogleda profila.

Linearni koeficient toplotnega prehoda ψg

 

Na vrednost ψg zasteklitve robnih spojev vpliva predvsem material reže izolacijskega stekla. Aluminij se uporablja kot standardni material z najslabšimi toplotnimi lastnostmi. Toplotno izboljšani distančniki se imenujejo “toplotni rob”. Distančniki so izdelani iz nerjavečega jekla ali plastike, kar dodatno izboljša vrednost kotnega tesnila s povečanjem nivoja izolacijskega stekla profila.

Primeri vrednosti -W:

 • Aluminijasta reža: približno 0,08 W / mK
 • Toplotni rob – odmik: približno 0,04 W / mK

Kaj je RAL?

 

Izraz RAL predstavlja reprezentativni znak kakovosti in znak inštituta RAL. RAL kot ime in simbol danes velja za nacionalni in mednarodni simbol za vrhunske izdelke in storitve.

Ime RAL obstaja od leta 1925. Takrat sta nemški zasebni sektor in nemška vlada ustanovila »Reichs Committee for Exhibition Conditions«, ki naj bi določil in standardiziral takratne tehnične dobavne pogoje. Skupni cilj je bil opredeliti in poenotiti tehnične pogoje dobave, v ta namen pa je bilo potrebno določiti zahteve kakovosti in njihovo spremljanje. Inštitut bi moral samostojno in v celoti odgovorno pripraviti pravila in predpise. Že od začetka cilj ni bil le poenostaviti dostavo, ampak zagotoviti standarde kakovosti. Pomen pripisujemo ohranjanju in zagotavljanju kakovosti, uveljavljanju poštenosti v poslovanju z resničnim, jasnim in zanesljivim označevanjem izdelkov in storitev, vse v interesu kupca. S povečanim poudarkom na zagotavljanju kakovosti je bilo ime RAL razširjeno na Državni odbor za pogoje dostave in zagotavljanje kakovosti.

Po vojni se je RAL združil z nemškim odborom za standardizacijo (DNA). Brez pravnega statusa je RAL vodil predsednik DNA, a je še vedno deloval samostojno in neodvisno. Zaradi povečanja nalog in obveznosti je bila kmalu sprejeta pravna oblika, ki je leta 1970 vodila do ustanovitve RAL e.V. Od leta 1980 do danes Inštitut nosi ime “RAL German Committee for Delivery Conditions and Quality Assurance e.V.”.

Področje odgovornosti RAL zajema oddelke za znake kakovosti RAL, sporazume RAL, registracije RAL, testne specifikacije RAL in geografsko označbo porekla blagovne znamke. Poleg tega od leta 2008 kategorije RAL Paints, RAL Eco-label in European Eco-label RAL doo vodijo kot 100% hčerinska podjetja v lasti RAL e.V.

Za več informacij obiščite www.ral.de in našo stran z informacijami Navodila za namestitev RAL.


RAL montaža

 

Od predstavitve oken z visoko toplotno izolativnostjo in nizko zračno prepustnostjo mora biti povezava elementov za gradbeno konstrukcijo izvedena trdno. RAL e.V. se je s to problematiko intenzivno ukvarjal in leta 1994 izdal »Vodnik za načrtovanje in vgradnjo oken in vrat«, ki opisuje strokovno in standardizirano spajanje gradbenih konstrukcij ter oken in vhodnih vrat. Vodnik je rezultat sodelovanja RAL z ift Rosenheim in velja za temelj v tej panogi industrije.

Montaža oken po RAL smernicah / Definicije pojmov

 

Izraz RAL montaža popolnoma napačno opisuje zrakotesno montažo oken in vrat. Strogo gledano RAL montaže ni, izraz pa ni zaščiten. Montaža oken in vrat mora biti vedno izvedena v skladu s smernicami za vgradnjo RAL, saj osnovna vsebina temelji na DIN normah, ki so priznane kot tehnološka pravila.

RAL oznaka kakovosti okna + montaža

 

Kot dodaten znak kakovosti je iz smernic izpeljan standard kakovosti »RAL znak kakovosti okna + vgradnja«. Ta znak kakovosti zajema standard kakovosti oken in vrat ter njihovo vgradnjo.

Od junija 2010 lahko podjetja, ki se ukvarjajo z montažo stavbnega pohištva, zaprosijo za znak kakovosti RAL. Podjetja, ki nosijo znak kakovosti RAL, izpolnjujejo določene skupine standardov iz smernic. Ta podjetja zaposlujejo samo usposobljene delavce, dokumentirajo pravilno izvedbo namestitve in prostovoljno opravijo preglede nevtralnih in akreditiranih inštitutov, kot je ift Rosenheim.

Podjetja, ki želijo pridobiti znak kakovosti RAL, morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

 • Opis namestitvenega sistema s primeri povezav
 • Zaposlovanje nadzornikov montaže
 • Interno usposabljanje zaposlenih, ki delajo na montaži
 • Zunanji nadzor inštalacije
 • Končne risbe objekta z namestitvenimi detajli
 • Uporaba ustreznih materialov za namestitev
 • Preverjanje in dokumentiranje kakovosti del s strani vodje montaže na gradbišču
 • Naključni pregled in dokumentacija s strani vodje montaže kakovostnega podjetja
 • Kontrola kakovosti in testiranje z zunanjim nadzorom ift Rosenheim

Na ta način RAL znak kakovosti uporabnikom ponuja zanesljiv standard kakovosti in zagotavlja doslednost od kakovosti materialov, preko proizvodnje, do vgradnje.

Zvočna izolacija oken

 

Če se objekt nahaja v neposredni bližini zelo prometne ceste, lahko zelo hitro nastane hrup. Vsak avto, tovornjak ali tramvaj, ki se pelje mimo, povzroči veliko hrupa, ki resno poslabša kakovost življenja. Tudi na podeželju je pogosto potrebna zvočna izolacija oken – če je blizu stavbe železniška proga ali če je hiša blizu letališča, je najboljša zvočna izolacija nujna.

Razredi zvočno izoliranih oken

Človek je zelo občutljiv na hrup. Tudi v spanju je uho pomemben čutilni organ, zato se je treba ponoči izogibati vsakemu zvoku nad 25 dB. Kar pa se sliši preprosto, je v resnici težko izvesti. Ob prometnih cestah je raven hrupa okoli 70 dB, v stanovanjskih naseljih pa se raven hrupa pogosto dvigne nad 40 dB. Posebna zvočna izolacija oken lahko zmanjša raven hrupa, vendar pri zaščiti pred hrupom ne igrajo pomembne vloge le materiali oken, saj hrup prodira tudi skozi fuge pri vgradnji oken. Učinkovita zvočna izolacija oken je na primer odvisna od tesnjenja okna med vgradnjo z ustreznimi trakovi ipd.

Kako pomembna je zaščita pred hrupom, dokazuje DIN 4109. Standard natančno določa zahteve glede zvočne izolacije oken in vrat ter celo določa minimalne pogoje, ki jih morajo gradbeniki upoštevati.

Skupaj obstaja šest razredov zaščite oken pred zvokom, ki morajo zmanjšati hrup glede na določene vrednosti:

 • Zvočna izolativnost oken 1. razreda: Debelina stekla teh oken je štiri milimetre. Standard DIN določa, da takšno zvočno izolirano okno zmanjša hrup od 25 do 29 decibelov. Ta varianta vključuje okno z enojno zasteklitvijo.
 • Razred zvočne izolacije okna 2: Za doseganje stopnje zvočne izolacije od 30 do 34 decibelov je protihrupno okno sestavljeno iz dveh steklenih plošč, širokih štiri milimetre. Med posameznimi ploščami je 16 mm debela plast zraka, ki je napolnjena z argonom ali drugim plinom.
 • Zvočna izolacija oken razreda 3 : Ta okna imajo tudi dve stekli. Vendar ima plošča, ki gleda navzven, debelino šest milimetrov, notranja plošča pa štiri milimetre. Prostor je napolnjen s plinsko mešanico in doseže zvočno izolacijo od 35 do 39 decibelov.
 • Zvočna izolacija oken razreda 4: Za doseganje zvočne izolacije od 40 do 44 decibelov je to protihrupno okno zasnovano na steklu debeline devet milimetrov na zunanji strani in šest milimetrov na notranji strani. Stekleno polnilo je prekrito s PVC folijo, ki dodatno zmanjša nastajanje hrupa.

Arkadni sistem

 • Razred zvočne izolacije oken 5: Z zvočno izolacijo od 45 do 49 decibelov je ta zvočna izolacija še posebej primerna za tovarne in zelo hrupna območja. Dve plošči debeline 11,5 in 9,5 milimetrov sta prekriti s folijo, razmik med ploščami pa je 20 milimetrov.
  – Sistem Eforte
  – Sistem Prestige
  – Sistem Eforte Fusion
 • Razred zvočne izolacije oken 6: Ta zvočno izolirana okna so sestavljena iz tako imenovanih okenskih oken in nudijo zmanjšanje hrupa za več kot 50 decibelov.

Možnosti zvočne izolacije glede na vrsto okna

 

Vsako okno se razlikuje po velikosti, obliki in različnih nosilnostih. Vgradnja zvočne izolacije je možna na skoraj vsa okna, tudi na strešna okna in strešna okna, kjer je stopnja protihrupne zaščite določena glede na razrede zvočne izolativnosti. Izbira ustrezne izolacije je odvisna od hrupa v okolju in občutljivosti stanovalcev, zato bi morali na hrup občutljivi ljudje razmisliti o vgradnji protihrupnih oken že pri gradnji hiše ali prenovi prostora.

Zakaj je zvočna izolacija oken tako pomembna?

Danes smo skoraj ves čas obkroženi s hrupom in hrupom, zato se je nemogoče popolnoma izogniti hrupu. Vendar te težave ne smemo prezreti, saj lahko stalna izpostavljenost hrupu negativno vpliva na sluh. Konstanten hrup zmanjšuje telesno aktivnost in lahko povzroči zaplete, katerih vzrok je težko ugotoviti. Ali tudi vi sumite, da so lahko bolezni srca ali hipertenzija posledica prekomernega hrupa?

Zaščita pred hrupom ni pomembna le v zasebnem življenju, ampak tudi v poslu. Delodajalci so dolžni svojim zaposlenim zagotoviti ustrezno zaščito, da preprečijo možnost izgube sluha. Proizvodna podjetja morajo zaščititi ne samo proizvodno osebje, ampak tudi vodstvo, ki se nahaja ob proizvodnji. Zvočna izolacija oken se še posebej izplača v primerih, ko se pisarne nahajajo v proizvodni hali ali le nekaj metrov stran od hodnika. Zmanjšana raven hrupa z zvočno izolacijo bo omogočila sproščeno delo, ki bo zmanjšalo število bolniških dni zaposlenih in močno povečalo produktivnost.

Možnosti financiranja zvočno izoliranih oken

Kako pomembna je vgradnja zvočnoizolacijskih oken, pričajo različne možnosti financiranja. V gosto poseljenih območjih lahko prebivalci pridobijo potrebna sredstva za vgradnjo zvočno izoliranih oken, lastniki stanovanj pa lahko izvedo, ali so na voljo sredstva, pri mestni upravi. Veliko mest že ima načrte, v katerih so zavarovana območja posebej označena. Financiranje pa je delno omejeno na posamezne stanovanjske prostore. Praviloma veljajo za sprejemljive otroške sobe, dnevne sobe in spalnice. Odvisno od mesta in regije zvezna vlada podpira namestitev zvočno izoliranih oken za razred zvočne izolacije 4, torej približno 75 % dB.

Zvočno izolirana okna je mogoče nadgraditi. Če želimo zamenjati obstoječa okna in jih spraviti v novo stanje energetske ureditve, je priporočljivo ne le upoštevati razrede toplotne zaščite, ampak hkrati vztrajati pri povečani zvočni izolativnosti.

Protivlomna zaščita / Pomen ustrezne zaščite oken

 

Izolacija in varnost sta osrednji temi, povezani z okni in vrati. Tudi finančna vrednost gospodinjstva ni v ospredju – vlom predstavlja poseg v zasebnost, občutek varnosti, zasebnosti in svobode v lastnem domu pa po vlomu izgine. Čeprav se je število vlomov v zadnjih desetih letih zmanjšalo, jih policija še vedno pogosto prijavi. Ker se veliko število vlomov v stanovanja in hiše zgodi skozi okna, je zato protivlomna zaščita oken pomembna v času gradnje, najkasneje pa pri modernizaciji hiše .

Protivlomna zaščita oken v pritličju je izjemno pomembna.

Varnostna zaščita na oknih in vratih

Na prvi pogled so številke videti zastrašujoče. Po statističnih podatkih kriminalistične policije iz leta 2012 je bilo do leta 2012 prijavljenih 144.117 vlomov v domove po vsej Nemčiji, kar pomeni, da se je v povprečju zgodil vsake štiri minute. Za tiste, ki so doživeli vlom, to ne pomeni le izgube dragocenosti, temveč tudi precejšnjo škodo, saj so mnogi vlomi povezani z uničenjem in uničenjem. Dodatno težavo predstavlja izguba zasebnosti, to je vedenje, da lahko v stanovanje ali hišo vstopi popoln neznanec, si ogleduje in išče osebne stvari, kar je za ljudi pogosto veliko težje od finančne izgube. Nemir se pojavi tudi, če so se vlomi zgodili v času, ko stanovalcev ni bilo, kar hitro spremeni krajo v nasilno kaznivo dejanje in povzroči nevarnost za telo in dušo. Vendar pa je s prihodom protivlomne zaščite oz. lastniki stanovanj in hiš ne delujejo več nemočno med vlomilci in organiziranimi združbami. Protivlomna zaščita oken se je v zadnjih desetletjih močno izboljšala, kar pojasnjuje upad števila vlomov. Za primerjavo, leta 1993 je število letnih vlomov znašalo skoraj 230.000 vlomov na leto.

Kako zaščititi gospodinjstvo pred vlomom?

 

Vlomilci običajno sledijo liniji najmanjšega odpora, njihova tarča postanejo okna in balkonska vrata. Stara okna brez varnosti in z malo zaščite ter krilna okna vlomilci vlomijo v le nekaj sekundah. Čeprav lastniki domnevajo, da bodo skozi vrata ali okna vstopili samo vlomilci, je to dejstvo napačno. Okna brez ustrezne protivlomne zaščite lahko z majhnimi pripomočki odpirajo tudi otroci in neizkušene osebe. Prav zato policija redno svetuje in izvaja seminarje za izboljšanje protivlomne zaščite okenin vrata. Policijski komisar na primer svetuje lastnikom hiš glede ustreznih varnostnih oken in vrat ter jasno nakazuje pomen varnostnih razredov. Poleg tega proizvajalci oken s policijo opravljajo protivlomne preglede, torej preverjajo varnost oken in vrat ter koliko časa lahko prenesejo zunanje napade.

Čas je najpomembnejši faktor, ki ga lastniki hiš in stanovanj lahko pridobijo pri protivlomni zaščiti vrat in oken. Številni vlomi so bili preprosto ustavljeni, saj do vstopa v bivalne prostore ni prišlo v zelo kratkem času. Vlomilci pogosto obupajo nad vlomom, če jim vsaj tri minute preprečijo vstop skozi okno ali vrata.

Kje je pomembna protivlomna zaščita?

Vsako okno in vrata bi morala imeti nekaj zaščite, a še vedno obstajajo okna, v katera je še posebej lahko vlomiti. Ker so kletna okna zaradi svoje lege za predvrtom ali cvetličnim vrtom pogosto precej neopazna in težko opazna, vlomilcem ponujajo enkratno priložnost za vlom. Veliko gospodinjstev nima posebne zaščite na kletnih oknih, kar je velika napaka. Ko vlomilec enkrat pride do doma, ima enkratno priložnost za krajo in je razmeroma varen – še posebej v stanovanjskih objektih. Vendar pa so tudi okna v nižjih nadstropjih idealen vhod za vlomilce, zato naj ima praviloma vsako lažje dostopno okno ustrezno protivlomno zaščito.

Protivlomna zaščita oken je prav tako pomembna kot zaščita na vhodnih in balkonskih vratih. Ker so zastareli zaklepni mehanizmi slabo odporni proti vlomilcem in se ključavnice zlahka odprejo tudi z izvijačem, naj lastniki poskrbijo za zaščito pred vlomom tako na balkonskih kot na zadnjih vratih.

Varnostni razredi oken in vrat

 

S podrobnim sodelovanjem med proizvajalci oken, policijo in zavarovalnicami so bili v preteklosti uvedeni varnostni razredi oken in vrat. Varnostni razredi so urejeni po DIN V ENV 1627/2011. Obstaja šest varnostnih razredov za vrata in okna, ki povečujejo zaščito pred vlomom. Razredi odpornosti temeljijo na času odpornosti in vrsti vlomilca. Najenostavnejšo zaščito zagotavlja razred odpornosti RC 1 N. Takšna protivlomna zaščita oken je primerna za okna in balkonska vrata v zgornjih etažah hiše. Protivlomna zaščita se nanaša na zaščito pred vlomom, ki poteka predvsem nasilno. Najvišjo protivlomno zaščito zagotavlja razred odpornosti RC 6.

Kakšno varnost ponuja kateri razred, vam razložimo v nadaljevanju:

Varnostni razred RC 1 N

Kot že rečeno, okna in vrata tega varnostnega razreda zagotavljajo najmanj protivlomne zaščite. Če pa gre za okno, ki je zelo dobro vidno, ali okno v zgornjem nadstropju, bo ta varnostni razred zagotovil potrebno zaščito. Kot so pokazali testni vlomi, so se okna tega varnostnega razreda vlomilcu upirala približno tri minute. Vendar pa je okno namenjeno samo proti močnim poskusom nasilja, vključno z brcami in udarci z ramo, ter poskusom trganja okna. Tudi če okno ali balkonska vrata nimajo zaščitnega stekla, je še vedno možno vlomiti.

Varnostni razred RC 2 N

Ta varnostni razred zagotavlja znatno povečanje protivlomne zaščite oken. Čeprav ni uporabljenega varnostnega stekla, je okno integrirano v okvir, tako da ga je mogoče preprosto odpreti s preprostimi orodji v treh minutah. Prav tako so takšna okna primerna za tla oziroma okna, ki se dobro vidijo.

Varnostni razred RC 2

Protivlomna zaščita za okna je optimizirana za poskuse vloma in nudi odpornost približno tri minute. S preprostimi orodji, kot so klini ali izvijači, je okno težko odpreti. Poleg tega je okenska plošča dodatno zaščitena. Iz tega varnostnega razreda zakonodajalec predpisuje, da se namesto enostavnega stekla uporablja varnostno steklo, ki je sestavljeno iz najmanj dveh posameznih plošč, ki sta med seboj povezani z lepilno, prozorno folijo. Te plošče so primerljive z vetrobranskimi stekli motornih vozil in so znane kot laminirano steklo. Če je storilec poskušal udariti po steklu s kamni ali železno palico, se folija dolgotrajno upira, kar močno oteži vstop.

Varnostni razred RC 3

Ta varnostni razred zagotavlja vsaj petminutni odpor pametnim in izkušenim prestopnikom. Okno z varnostnim steklom in okvirjem je zasnovano tako, da določen čas vzdrži železno vzmet.

Varnostni razred CK 4

Okna in vrata tega varnostnega razreda zagotavljajo visoko stopnjo protivlomne zaščite poslovnih objektov. Ta razred odpornosti zagotavlja, da izkušen vlomilec ne more dostopati do doma v desetih minutah, tudi če uporablja težko orodje.

Varnostni razred CK 5

Protivlomna zaščita oken v tem varnostnem razredu zdrži tudi kotne brusilke ali sabljaste žage s premerom diska 12,5 centimetra.

Varnostni razred RC 6

Ti varnostni razredi so primerni za bančne zgradbe, podjetja, ki hranijo gotovino, in zasebne domove s premoženjem visoke vrednosti. Varnost okna zdrži nenehen poskus vloma s težko opremo z odpornostjo do dvajset minut.

Razredi odpornosti RC 1 N, RC 2 N in RC 2 pokrivajo približno 85 % vseh vrst vlomov.
Zato se za zasebne domove priporočajo okna in vrata v razredu odpornosti RC 1 N, N RC 2 in 2. Za razred odpornosti RC 3 je PVC delno primeren. Višjih razredov odpornosti ni več mogoče doseči s PVC sistemi.

Profili sistema  so bili uspešno testirani proti vlomom na prestižnem Inštitutu za okensko tehniko (IFT) v Rosenheimu. Test je bil izveden v sodelovanju z znanim proizvajalcem strojne opreme Winkhaus iz Telgteja.

Sistemi Eforte, Prestige in Arcade so certificirani za razrede odpornosti RC 1 N, RC 2 N in RC 2.

Dodatne ključavnice za okna in vrata

 

Policisti priporočajo vgradnjo posebne protivlomne zaščite predvsem za lahko dostopna okna. Lahko je sestavljen iz okenske kljuke, ki se lahko zaklene, ali pri balkonskih in vrtnih vratih različnih kljuk, ki preprečujejo odpiranje okna na silo. Takšne sisteme je mogoče namestiti brez menjave oken. V najemniških stanovanjih, kjer najemnik nima vpliva na varnost oken, lahko takšni sistemi povečajo osebno varnost z naknadno vgradnjo posebnih sistemov zaklepanja.

Pri dvoriščnih vratih se morajo lastniki stanovanj zavedati, da lahko mačja vrata ogrozijo varnost. Če se vrata brez težav odprejo tudi od zunaj, jih izkušeni vlomilci razmeroma enostavno odprejo s pomočjo pripomočkov. Takšna vrata je priporočljivo opremiti z dodatnim zaklepnim mehanizmom. Seveda obstajajo tudi druga orodja, ki zagotavljajo zaščito pred vlomom. Alarmni sistemi so le eni izmed mnogih. Na svoje obnašanje naj bodo pozorni tudi lastniki hiš, stanovanj in najemniki. Med dopustom naj hiša ne izgleda zapuščeno.

Dodatno zaščito nudijo polkna s časovnikom. Če so med dopustom rolete spuščene, je hiša v očeh vlomilca videti zapuščena. Drug način za razširitev zaščite je uporaba senzorjev gibanja, povezanih z viri svetlobe, medtem ko je kletna okna enostavno zavarovati z rešetkami.